Literair wandelen

Literaire wandelaars lopen langs locaties uit het leven van schrijvers of dichters en uit hun boeken. Het onderscheid tussen feiten en fictie vervaagt; ongemerkt vloeien de wereld van de auteurs en die van hun verhalen in elkaar over. Literaire wandelaars spelen mee in de verhalen die ze gelezen hebben.

De letteren en Nederland
In 1982 begon de opbloei van het literair wandelen in Nederland. In dat jaar verschenen Querido's letterkundige reisgids van Nederland en Het land der letteren. Deze overzichtswerken (van resp. de literatuur in Nederland en Nederland in de literatuur) zijn sindsdien uitgewerkt in tal van literaire wandelingen. In 1998 was Panorama Nederland het thema van de boekenweek. Toen stond de relatie tussen de letteren en ons land opnieuw in het middelpunt van de belangstelling.

Wandelgidsen
Deze site biedt een overzicht van literaire wandelgidsen. De gidsen zijn gerangschikt op plaatsnaam, schrijver en thema. Alle routes lopen door één stad of dorp. Je kunt literair wandelen in Amsterdam, maar ook in Kampen of Elsloo (L.). Een groot gedeelte van de wandelingen is bovendien gewijd aan één schrijver: bijvoorbeeld aan J.J. Voskuil in Amsterdam, Havank in Leeuwarden of Gerrit Komrij in Winterswijk. Sommige wandelingen hebben een speciaal thema. Zo zijn er bijvoorbeeld poëzieroutes in Leeuwarden, Leiden en Venray.

Tips
Alle wandelgidsen op deze site zijn van 1986 of later, maar ze zijn niet altijd nog gemakkelijk verkrijgbaar. Een plaatselijke boekhandel biedt de grootste kans. Wanneer een gids is uitverkocht, kan een antiquariaat uitkomst bieden. Soms kun je ook in de plaatselijke bibliotheek terecht.

En verder...
Voor wie meer wil weten over literair wandelen in Nederland: 'Schrijvers op de voet gevolgd. Literair wandelen in Nederland' van Onno-Sven Tromp in het tijdschrift Literatuur, jaargang 16 (1999), nr. 3 (mei/juni), pp. 170-176.

Kijk voor wandelen in het algemeen op wandel.pagina.nl.